Quantcast

Информацията и възгледите в тези статии са на авторите и не отразяват официална позиция на РЕ ТВ ХД. Институциите и органите на Европейския съюз или лице, действащо от тяхно име, не могат да поемат отговорност за начина, по който се използва информацията, която се съдържа в тези материали.

Очакваме вашите материали:

 

Центрове за настаняване на бездомни!

 

ЧЕТЕТЕ КНИГАТА „БАНДИТСКА ВАРНА“ НА ВЕСЕЛИНА ТОМОВА!

Книгата можете да изтеглите от тук!

 

СЪОБЩЕНИЕ ОТ МИНИСТЪР МИНЕКОВ ДО ВСИЧКИ АРТИСТИ И ТВОРЦИ
(20.08.2021)

ДО

АРТИСТИТЕ И ТВОРЦИТЕ В

ДЪРЖАВНИТЕ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ,

ОБЩИНСКИТЕ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ,

ЧАСТНИТЕ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ

 

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

 

За пореден път, от въвеждането на извънредното положение на 13 март 2020 г. и последвалата  епидемична обстановка, която продължава и в този момент, сме изправени пред нов скок на заболяемостта от COVID 19.

Културният сектор е един от най- потърпевшите в тази пандемия. Аз и екипът ми полагаме всички усилия да защитим правото на труд на творците в сферата на изкуството.

За да успеем заедно, е редно всички да положим общи усилия и да не се лишаваме от основното – контакта и преживяването с публиката.  Надявам се всички колеги да осъзнават колко е важно ваксинирането и че това е единствената алтернатива за борба с коварната болест. Интелектуалците и хората на изкуството винаги са били флагман на прогреса. Нека да запазим себе си и вярната си публика здрави, за да можем в тези динамични времена да съхраним достъпа до духовното и възвишеното!

 

Благодаря Ви  и бъдете здрави!

 

Министър на културата

Проф. Велислав Минеков

МЕДИЙНАТА АНТИ СВОБОДА В БЪЛГАРИЯ!

ТРЯБВА ДА СИ ЖИТЕЛ НА ДЖУНГЛАТА ИЛИ НА СНЕЖНИТЕ ПОЛЮСИ, ИЛИ СИ ПЕЩЕРЕН ЧОВЕК В ХИМАЛАИТЕ, ЗА ДА ПОВЯРВАШ НА ЛЪЖАТА, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА МЕДИЙНА СВОБОДА!

От друга страна се знае, че Република България има ( НА КНИГА) държавна политика по отношение на цифровизирането на радиоразпръскването на радиопрограми. Такава политика има и тя е приета с Решение № 149 от 11 март 2015 г. на Министерски съвет.

В държавата България има и формациите: СЕМ – Съвет за електронни медии и КРС- Комисия за регулиране на съобщенията. Питаме: за какво Министерският съвет яде милиони за заплати, понеже издава закони и наредби, които не се спазват! Питаме: Защо се създават формации като СЕМ И КРС от мастити, угоени и бездушни чиновници, които стоят над законите, гласувани от Министерски съвет и над върховните решения на Българския съд!“

Ето един показател пример!

Радио Гама-Видин и още седем фирми печелят многократни дела срещу СЕМ И КРС за получаване на лицензия за цифрово радио!Въпреки, че Върховният административен съд е посочил по член 116 т. Е КАК СЕ ИЗДАВА ЛИЦЕНЗИЯ, СЕМ ВРЪЩАТ ОТГОВОР, ЧЕ НЯМА УКАЗАНИЯ КАК СЕ ИЗДАВА ЛИЦЕНЗИЯ!!!

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕН СЕМ, АКО НЕ ЗНАЕ УКАЗАНИЯТА КАК СЕ ИЗДАВА ЛИЦЕНЗИЯ? ЗА КАКВО ТЕЗИ УГОЕНИ ЧИНОВНИЦИ ПОЛУЧАВАТ ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ? ЗАЩО ТЕЗИ КУЛТУРНИ ТЕРОРИСТИ – ПСЕВДО ДЕМОКРАТИ ЛИШАВАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОДЕЦ ДА ПОЛУЧИ ИНФОРМАЦИОНЕН ДОСТЪП ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И СВЕТА!
ОТ ДОСТОВЕРЕН ИЗТОЧНИК, ЖЕЛАЕЩ АНОНИМНОСТ, НАУЧАВАМЕ, ЧЕ СЕМ ПОЛУЧАВАТ ПАРИ „ПОД МАСАТА“, ЗА ДА НЕ СЕ СЛУЧИ ЦИФРОВИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ!

СЕМ СА ОСЪДЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИ СЪД И НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ РЕШЕНИЯТА МУ! СЕМ НЕ РАЗРЕШАВАТ ПРОГРЕСИВНАТА ЦИФРОВА ТЕХНОЛОГИЯ, КАТО ЛЪЖАТ, ЧЕ НЕ ЗНАЯТ УКАЗАНИЯ. СЕМ И ДО ДНЕС СА НЕНАКАЗАНИ ЗА СВОЕТО НЕПОДЧИНЕНИЕ!

КАКВО ПРАВИ БЪЛГАРСКИЯ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ, КОЙТО Е СЪЗДАЛ ЗАКОНА ЗА ЦИФРОВОТО РАДИО И ЦИФРОВИТЕ МЕДИИ ? ИМА ЛИ ОТНОШЕНИЕ НЕ КЪМ РАДИОТО, А КЪМ НАРОДА,КОЙТО ИМА НУЖДА ОТ ТОВА РАДИО? БОЙКО БОРИСОВ СЕ ГРИЖИ ЗА „ЗДРАВЕТО“ НА ХОРАТА В ДНЕШНАТА ПАНДЕМИЯ, НО Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА „ПРОДУХА СИВОТО“ И ДА РЕШИ, ЧЕ Е ГРИЖОВЕН ЗА ЗДРАВЕТО НА ДВУНОГИ ЖИВОТНИ ЛИ – ИЛИ ЗА ЖИВОТА НА МИСЛЕЩИ СЪЗДАНИЯ ?

От 2 години Сърбия, Гърция, Турция и Румъния имат цифрово радио! Знае се, че „харчлъка“ по тази технология е в пъти по-малък от настоящата! Покритията на обхвата при цифровизация са огромни!Цифровите сигнали не могат да се спрат от метеорологични смущения, планини и разстояния. Един предавател може да излъчи до 200 радиостанции! По-добро качество и с пъти по-добър сигнал!

By Иван Тренев

Полезни ресурси за изграждане на приемащо общество

Ако нашата мини-история от сегашното допитване в чата те е развълнувала или провокирала и искаш да научиш повече по темата за различията и дискриминацията, тук сме ти подготвили някои полезни ресурси:

  • – Платформата „Live Without Bullying“, която се управлява от фондация Билитис, има за цел да предостави съвети на младежи, които са изправени пред проблеми и тормоз в училище, както и кибертормоз. През онлайн платформата, младежите имат възможност да разговарят анонимно с обучени съветници, които помагат в справянето в подобни ситуации. Ето и за Android.
  • #StopHate: Не бъди безразличен към словото на омразата е кратък клип, учещ ни как 100% от българите сме част от малцинство по някакъв признак. Фондация GLAS покани различни хора в социален експеримент, за да провери дали статистиката е вярна. Резултатите говорят повече от думите.
  • – Кампанията #NotJustWords на Билитис и партньори е поредица от откровени интервюта с 16 души, обединени не само от това, че живеят в България, а и от сблъсъка им все по-често срещания език на омразата. Чуйте откровените истории на Азис, Таня Илиева, Емил Джасим, Рашел Леви, Антъни Линдзи и други.
  • – Страхотен пример за кампания срещу дискриминацията е и „Добре дошъл, човеко!“ Целта на инициативата на фондация Билитис е да окуражи бизнеси, формални, неформални организации и колективи да гарантират човешките права на всички свои клиенти, гости, членове и ползватели, както и да заемат ясна позиция срещу дискриминацията.
  • – Центърът за безопасен интернет (safenet.bg) се грижи за онлайн безопасността на децата и младите хора, както и за развиването на дигитално-медийните им умения, така че те да могат да ползват интернет по максимално позитивен и пълноценен начин, избягвайки рисковете в дигиталната среда. Центърът провежда обучения и изготвя наръчници и информационни материали за деца, учители и родители и поддържа своя младежка доброволческа организaция. С помощта на младежите провежда и кампании за по-добра онлайн среда.
  • – Кампанията #ГероятСиТи, разработена с помощта на доброволците на Центъра, вдъхновява младите хора да имат по-позитивно и толерантно поведение в интернет, като така се противопоставя на широко разпространения “хейт” и онлайн тормоза.
  • – Кампанията „Намери друг начин“ на Центъра и негови партньори насърчава толерантното отношение на младежите към различията и критичното им мислене спрямо агресивни и крайни медийни послания.
  • 124 123 е Консултативната линия за онлайн безопасност, на която може да се потърси помощ в случай на притеснителни публикации, видео, снимки или друго съдържание или поведение (като заплахи и обиди, тормоз, изнудване, кражба на профил или лични данни, измами или подвеждане), насочени към дете. С консултантите на Центъра за безопасен интернет може да се направи връзка и през чат-модула на сайта www.safenet.bg, като и там, и на телефонната линия, човекът, който се обръща за помощ и съвет, може да запази своята анонимност, ако желае.
  • – Ако те вълнуват обществените проблеми, ако искаш да се чуе твоят глас и обичаш да пишеш; ако си на възраст до 18 години, участвай в конкурса за есе на тема Дискриминацията не ти отива! Той е част от програмата на младежкия форум „VOICE IT, мнение от значение“, който всяка година се провежда на 20 ноември – Световния ден на детето. Събитието се организира от Национална мрежа за децата съвместно с младежка мрежа „Мегафон“ и в партньорство с УНИЦЕФ България.
  • Фондациите Билитис и Глас, заедно с kabinet.bg и CheckPoint София стартират кампания за психическо и сексуално здраве – Кабинет „Дъга“, която ще обедини различни инициативи, предлагащи подкрепа и по-добър достъп до здравна грижа на ЛГБТИ хората. Проектът включва безплатни психотерапевтични консултации, образователни събития за сексуално здраве, превенция и тестване за ХИВ, информационни събития за здравни работници за подобряване достъпа на ЛГБТИ до здравеопазване. Очаквайте още информация в социалните канали на Билитис и Глас.

 

Въпреки  Извънредното Положение  Гражданка ни Информира за Боклук

След отправените сигнали до Чистота АД и Кметството  Боклука беше почистен , днес извършихме проверка доказваща ,че няма боклук

Целият доклад може да бъде прочетен тук: http://bit.ly/2vLadtZ

На 6-ти март фондация „Сингъл Степ“ и фондация “Ресурсен център Билитис” представихме доклада “Нагласи към ЛГБТИ учениците в българските училища”, който е изготвен въз основа на национално проучване, проведено за учебната 2017/2018.

В това първо за България национално количествено проучване (по метода на отзовалите се) се включиха 880 участника на възраст от 14 до 19 години от всички 28 области в страната. Основната цел на проучването бе да научи повече за преживяванията на ЛГБТИ учениците в училище – сблъскват ли се с тормоз, сигнализират ли, получават ли подкрепа при насилие и други.

Докладът с основните данни и препоръки бе представен от Николета Габровска, директор на фондация „Сингъл Степ“ и Лилия Драгоева, директор на фондация „Билитис“. Юрий Вълковски, директор на Reach for Change България и Траян Траянов, директор на „Заедно в час“ се включиха в събитието като говорители, с коментари върху тревожните тенденции, които докладът представя. Джоузеф Косчив – директор на GLSEN Research Institute, представи сравнителен анализ на данните от същото проучване, проведено в десет източноевропейски държави. Модератор на събитието бе журналистът Генка Шикерова.

Сред основните съобщения на доклада бяха фактът, че езикът на омразата не се приема като проблем в училище – както от училищния персонал, така и от учениците, той масово се толерира, което от своя страна води до тормоз и насилие. Мнозинството от респондентите не сигнализират за случаи на тормоз, а когато го правят, не получават ефективна подкрепа. Организаторите подчертаха, че данните са симптоматични за много от т.нар. маргинализирани групи ученици, които са тормозено по много различни признаци (наднормено тегло, етнически произход и т.н.) и че подобна враждебна училищна среда е вредна за цялата училищна общност.

ФОНДАЦИЯ „ВЪЗДИГАНЕ“ УЧИ ТРЕТОКЛАСНИЦИ КАК ДА ПРИЛАГАТ ЗАВЕТА НА КАН КУБРАТ

 

Благотворителната кампания се осъществява за четвърта поредна година

 

През учебната 2019 – 2020 година и за четвърта поредна година над 100 активисти и доброволци от Фондация „Въздигане“ са се заели с благотворително раздаване на комикси на всичките български третокласници. Те посещават лично всяко едно училище в страната, за да се уверят, че всяко дете е получило в ръцете си по един комикс: „Кан Кубрат. Заветът на българите“. Фондацията достига до над 60 000 третокласника в почти 2000 училища в цялата страна – в големи градове и малки селца. От тази година съмишленик на проекта е Министерството на образованието и науката, което предоставя пълен списък с всички училища и третокласници и така улеснява цялостния процес за достигане до всички деца.

През тази година от Фондацията споделят, че са изпратили и много комикси до български училища по цял свят: Англия, Испания, САЩ, Мексико, Германия, Италия и други.

Книжката-комикс „Кан Кубрат. Заветът на българите“, която подаряват, е за един от най-известните завети в българската ни история – заветът, който кан Кубрат е предал на своите синове, че само обединени са по-силни. Тя има за цел да покаже добрия пример и даде един от най-важните житейски уроци на подрастващите. Децата на тази възраст са все още с чисто съзнание и с лекота възприемат посланието на Кубрат за единство и отговорност към ближния. Третокласниците са избрани за тази инициатива, тъй като тепърва започват да изучават българска история в часовете.

„ Заедно можем всичко! Това е заветът, в който ние от фондация “Въздигане” вярваме. Това е и причината вече за четвърта поредна година да даряваме авторски комикси с заветът на кан Кубрат на всеки български третокласник. Правим всичко това, защото вярваме, че всеки българин има правото да е господар на съдбата си и да ръководи живота си спрямо собствените си виждания и искаме да научим на това и подрастващите. Но важна роля в тази наша визия заема обединението на хората, защото само тогава можем да постигнем всичко и само тогава всичко, което постигаме би имало смисъл. И за финал искам да кажа, че да си българин е титла, която трябва да бъде заслужена. Нека я заслужим заедно.“ – споделя Слави Дяковски, активист към Фондация „Въздигане“.

Тазгодишният конкурс, обявен с кампанията по раздаването е с име “Стани учител за пример!”. Идеята, която са вложили от Фондацията е да вдъхновят учители и ученици за създаване на нещо добро, за конкретни действия в подкрепа или помощ, за промяна към по-успешно и добро развитие на дадена идея (примери за това могат да са засаждане на дървета, помощ на нуждаещ се човек, набиране на средства за благотворителна кампания и други). Няма поставени рамки в тази надпревара, защото идеята е да има пълна свобода на въображението. За целта от всяко училище, участващо в конкурса, трябва да изпратят видео или снимков материал от инициативата и кратко описание на идеята. Крайният срок е до 31-ви май, а пълните условия за участие могат да бъдат открити на сайта ни www.vazdigane.bg. Жури на фондация „Въздигане“ ще отличи най-добрата инициатива и ще даде специална награда на спечелилото училище.  Тези, които са впечатлили с приложението на заветът на кан Кубрат получават исторически картини на именити родни художници и висококачествени статуетки на български владетели. Резултатите ще бъдат обявени в сайта на фондация „Въздигане“, както и във фейсбук страницата на https://vazdigane.bg/

За контакти с медиите:

Димитър Лалчев

+359 885 746 739

d.lalchev@abv.bg

ВИЖ! – месечно издание за култура

„Виж!“ е национална медия за култура и лайфстайл. Печатните книжки се разпространяват безплатно всеки месец в София, Пловдив и Бургас. Всяко тематично издание играе ролята на актуален пътеводител в света на изкуството и забавлението.

След сигнал на РЕТВ  до общината за спиране на водата в градинката на парк света тройца  същата беше възстановенa и гражданите на раойон Илинден ще може да я ползват отново в горещите дни.

РЕ ТВ

Покана за включване в БДЖ кампанията  „Чети във влака”

Уважаеми господине,гопожо ,

БДЖ, съвместно с български издателства, стартира кампанията „Чети във влака“, която цели да стимулира четенето на книги по един модерен начин. Всички пътници, притежаващи смарт устройства, могат да се докоснат до нови светове по време на пътуването си чрез магията на електронните книги.

В разгара на лятото във всички влакове в страната са разпространени стикери с QR код, водещ към електронни книги за безплатно четене. Инициативата подкрепиха водещи издателства и автори в страната, които предоставиха напълно безплатно първите книги от виртуалната библиотека на „Чети във влака“.

Виртуалната библиотека на „Чети във влака“ ще остане отворена за нови попълнения целогодишно. Всеки автор и издателство могат да се включат в каузата като се свържат с БДЖ на официалната електронна поща: bdz@bdz.bg.

Реализирането на проекта „Чети във влака“ ще даде възможност на четящите хора да се докоснат до утвърдени и нови български автори, както и да следят актуалните заглавия и събития, организирани от издателствата.

С Уважение БДЖ

 

Препечатването е разрешено с позоваване на източника.

error: Content is protected !! Собственост на РЕ ТВ ХД !!
ip traffic